Τορπίλη από την Ένωση και μια συνομιλία .


Επικίνδυνα γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας με πρωταγωνιστές τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, μοιάζουν να κρύβονται στο παρασκήνιο της υπόθεσης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πίσω από την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανάψει το πράσινο φως για τη συμφωνία με την Cosco βρίσκεται η δυσαρέσκεια χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο που βλέπουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα να πλήττονται από τη διείσδυση των Κινέζων στην ΕΕ.
Η ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας με την είσοδο των Κινέζων στον ΟΛΠ φέρνει τον Πειραιά σε πλεονεκτική θέση έναντι των βόρειων λιμανιών της Ευρώπης (Αμβούργο, Ρότερνταμ, Αμβέρσα), απειλώντας τις παραδοσιακές πύλες εισόδου των προϊόντων στην Ευρώπη. Η ελληνοκινεζική συμφωνία που δεν βρίσκει υποστήριξη από την τρόικα και παραμένει στον αέρα λόγω των βέτο που έχει προβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, περιλαμβάνει ....
.....μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αρθρο στο λινκ που ακολουθεί Κώστας Νάνοςnanos@pegasus.gr

........................................


 hippy.Για να γίνουμε Γερμανοί χρειάζονται εργατικότητα, πειθαρχία αλλά και πολλές-πολλές επενδύσεις. Απαιτούνται σχέδια Μάρσαλ τόσο για εμάς όσο και για τους Πορτογάλους. Αλλά δυστυχώς δεν κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας. Οι Ντοιτσεμπάνκηδες φτιάχνουν φράγματα, δεν αφήνουν το ρευστό να τρέξει νοτιότερα.
Πως θα απορροφήσεις τα ΕΣΠΑ ρε Χατζηδάκη όταν περιορίζεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων; Οχι  άλλο δούλεμα. Μ΄ απαυτές αυγά δεν βάφονται. Πάψτε λοιπόν να μας ταΐζετε σανό από τις ΤιΒι, κάντε επιτέλους τις διαρθρωτικές που δεσμευθήκατε και υπογράψατε στο 2ο μνημόνιο για νά΄χετε συμμάχους τους τροικανούς και όχι τους κομματικούς, κατεβάστε καμιά καλή ιδέα ή έστω αντιγράψτε τους Ιρλανδούς για να ενισχύσετε τη ρευστότητα στην αγορά.

Είπαμε. Θεμελιώδης αρχή του καπιταλισμού. Η κατανάλωση είναι το παν. Συνεπώς απαιτείται εισόδημα είτε από εργασία είτε από δανεισμό (με το τελευταίο αναφέρομαι στις επιχειρήσεις). Αυτός που τα περιορίζει και τα δύο ταυτόχρονα μου ανοίγει τη πόρτα της κόλασης.


tzo41 Κύριε Ηλία και το ΕΣΠΑ τι είναι, μήπως κάποιος ιδιωτικός φορέας που μοιράζει τζάμπα χρήμα? Δημόσιο ευρωπαικό πρόγραμμα είναι, που θα ρίξει χρήμα δημόσιο ευρωπαικό σε εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους θα πάρουν το χρηματάκι και θα το μοχλεύσουν στην πραγματική οικονομία. Γιατί δεν το κατανοείτε, η Ε.Ε είναι το υπερκράτος και η οντότητα στην οποία ανήκουμε και εμείς, όπερ δημόσιο είναι η Ευρώπη και όχι η Ελλάς. Όσο για τη θεμελιώδη αρχή του καπιταλισμού που είναι η κατανάλωση,σωστά την αναφέρετε, μόνο που αφορά στοιχειώδη οργανωμένη κράτη και κοινωνίες και όχι μπαχαλάδικα τύπου Ελλάς. Εάν δεν συνέβαινε αυτή η σκληροτάτη δημοσιονομική προσαρμογή, το μόνο που θα καταναλώναμε σε λίγα χρόνια θα ήτο οι σάρκες μας. Γνωρίζετε φυσικά τι σαρκοβόρο ον είναι ο Νεοέλληνας, ούτε κοκκαλάκι δεν θα άφηνε απ' τον διπλανό του...

hippy Κύριε Τζο αναφέρομαι στην δική μας ελληνική συμμετοχή για να επωφεληθούμε των ΕΣΠΑ, κάτι που σαμποτάρετε καθώς μειώνετε το ΠΔΕ. Συνεπώς η ζημιά είναι διπλή. Η μείωση του ΠΔΕ μοχλεύεται από την μη απορρόφηση. 
Ορθότατα είναι όσα αναφέρετε αλλά αναφέρονται στο χθες. Στον κακό εαυτό, στην κακοδαιμονία του χθεσινού συμπολίτη. Σήμερα; Αύριο; Η πρέζα του μνημονίου ΙΙ τελειώνει τον Ιούνιο του 2014. Τι θα γίνει μετά ΟΦΕΙΛΕΙ να σχεδιάσει και να παρουσιάσει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση φυσικά...όχι συνθήματα, ιδέες. 
(σχετικά με το θέμα έγραψε κι ο Κος Παπανικολάου χθες http://www.euro2day.gr/newdeal/249/list.html )

tzo41  Κύριε Ηλία αν θυμάμαι σωστά η Ελλάς εξαιρέθηκε από τη συμμετοχή της στα συγχρηματοδοτούμενα έργα ή πήγε πίσω χρονικά η ποσοστιαία συμμετοχή της, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται. Ούτως ή άλλως ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ(ίσως το μεγαλύτερο)θα δοθεί σε επιχειρήσεις εξωστρέφειας.Το business plan που ζητάτε για την Ελλάδα έχει ήδη οριοθετηθεί απ' τον πρωθυπουργό (καλά, δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη και γνώση για το πού θα πηγαίναμε...)από τα τέλη του '12-αρχές '13.Τουρισμός,Ναυτιλία,Μεταφορές-Ενέργεια-Πρωτογενής Τομέας θα είναι οι καίριοι τομείς στους οποίους θα πατήσουμε πάνω για να αναδυθούμε. Υπάρχουν σαφώς και επιμέρους τομείς ή και άλλοι εξίσου σημαντικοί που θα παίξουν το ρόλο τους, όπως οι Κατασκευές, η Ιατρική και η Εκπαίδευση.
hippy  Εάν η συμμετοχή μας είχε εξαιρεθεί θα είχαν ξεκινήσει προ καιρού οι οδικοί άξονες και πολλά άλλα κύριε Τζο. Αυτό ακριβώς με δαιμονίζει. Όλο υπόσχονται (αναφέρομαι στην ΕΕ) και όλο καρκινοβατούμε. Ο χρόνος όμως πιέζει.
"Το πρόγραμμα δεν άλλαξε ούτε κατά ένα χιλιοστό", μας πληροφορούσε χθες ο κ. Αγγέλης στον capital. "Τον Δεκέμβριο εκταμιεύεται εκτός μεγάλου απροόπτου το ένα δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τον Ιούνιο και την άνοιξη του 2014 τα 4,9 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου. Λίγο πολύ οι καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων των δόσεων του δανείου από τον EFSF και το ΔΝΤ κινούνται πλέον με σταθερό τρόπο μεταξύ τριών και έξι μηνών, ανάλογα με τις δυσκολίες της πολιτικής συγκυρίας σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. 
Το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών" συμπλήρωνε στο άρθρο του (2,205 δις με τους τόκους και κάτι άλλα ψιλά χρωστούμενα) http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1921595

Τι δεν μας έλεγε; Δύο πράγματα.

-Πρώτον ότι με αυτά τα χρήματα ολοκληρώνονται οι εισπράξεις από την ΕΕ. Μνημόνιο ΙΙ τέλος. Πρέζα ΤΕΛΟΣ (κάτι ψιλά-λιγώτερα από 1 δις καθαρά- από το ΔΝΤ εκτείνονται και στο 2015). Συνεπώς με την πληρωμή 694 εκ. στο ΔΝΤ (Φλεβάρη) και 4,1 δις λήξεις ομολόγων τον Μάιο μηδενίσαμε.
Δεύτερον ότι τον Αύγουστο του 2014 η χώρα πρέπει να πληρώσει άλλα 4,8 δις. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_21/08/2013_530589

Που θα βρεθεί αυτό το χρήμα?
1) Απ΄το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού (2 δις στην καλύτερη). Χα χα χα. Καλούτσικο αλλά το άλλο με τον Τοτό ήταν καλύτερο.
2) Από τα ομόλογα ANFAs των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών (δλδ τα ακούρευτα ΟΕΔ που αγόρασε η ΕΚΤ και τους τα πασσάρισε με την προφορική τους δέσμευση ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη αλλά τώρα κάνουν τους κινέζους μέχρι και οι Κύπριοι). Άλλο ανέκδοτο αυτό.

Τα πράγματα είναι σοβαρά και κανένας δεν μιλάει γι αυτά (πολύ περισσότερο δεν τα αντιμετωπίζει). Οι κυβερνητικοί μας ταίζουν "εθνική ομοψυχία" και "μπαξές στόρυ" (οκ εκλογές έρχονται) κι οι Λαφαζαναραίοι "επιστροφή στο 2008 να χορτάσουμε σανό" . Με τη δική μου απλή μπακαλική χρέος 330 δις με μέσο επιτόκιο 3% απαιτεί 10 δις μόνο για πληρωμή τόκων. Με δυο δις πρωτογενές δεν καλύπτεται τίποτα. Αυτό ο Σαμαράς το ξέρει γι αυτό το τάζει σε όλους (αγρότες, ένστολους, ΔΕΗπληγέντες, άνεργους). Να το ξαναπώ. Τα πράγματα είναι σοβαρά (κι εγώ προβληματισμένος κι ανήσυχος).

tzo41  Κύριε Ηλία τι σχέση έχει το χρηματοδοτικό κενό που ισχυρίζονται οι τροικανοί(φαντάζομαι σ'αυτό αναφέρεστε),με την εκκίνηση των έργων με τα χρήματα του ΕΣΠΑ? 
Σας διαφεύγει ότι υπάρχει στο ΤΧΣ απόθεμα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο εάν δεν συμμετάσχει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ της ΕΥΡΩΒ θα παραμείνει ως έχει και το οποίο θα αυξάνονται σε κάθε εξάσκηση των warrants, εφ' όσον δεν έχουμε κανένα ατύχημα..Ακόμη όμως δεν έχουν ξεκινήσει σοβαρά οι αποκρατικοποιήσεις(έρχεται ο ΑΣΤΗΡ με τα 400 μύρια, έπονται το 2014 και άλλες)και φυσικά μην ξεχνάμε το σημαντικότερο, μετά τον Απρίλη θα παρθεί η απόφαση για το χρέος με πιθανότατη εξέλιξη της μειώσεως των τοκοχρεωλυσίων και της χρονικής μετάθεσης των δόσεων. 
Ούτως ή άλλως με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν την χρειαζόμαστε μάλλον την πρέζα της τρόικας και στρωνόμαστε στη δουλειά για να γυρίσουμε το καράβι.Τα χειρότερα περάσανε κύριε Ηλία, ο Τιτανικός γυρνάει ρότα...

hippy  Μακάρι να έχετε δίκιο κύριε Τζο...Μακάρι! 
(όσον αφορά τα ΕΣΠΑ εννοώ πως ναι μεν ειπώθηκε πως ίσως να μειωθεί στο 8% ή και λιγότερο η ίδια συμμετοχή για να εκταμιευθούν κάποια κεφάλαια έγκαιρα αλλά δεν υλοποιήθηκε αυτή η υπόσχεση)


..............................................................

Σημ. του Ψουξ. φαντάζομαι πως ο κύριος Τζο με το "ο Τιτανικός γυρνάει ρότα" εννοεί μεταφορικά πως η οικονομία μας αναδύεται  απ΄τα βάθη του ωκεανού, εγώ θα ήθελα  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να μην γυρίζει σαν πλοίο φάντασμα, αλλά σαν καλοτάξιδο μπρίκι(γιατί  υπερωκεάνιο  δεν την λες )να αγκυροβολήσει ασφαλής  στα πάτρια λιμάνια  ή έστω στις μαρίνες του Εκηβόλου.   


υ.γ. Η φώτο είναι το αισιόδοξο κομμάτι του ποστ 
"ποιος τις γμ τις συνθήκες όταν υπάρχει ...Σε θέλω! "
γι αυτό ο έρωτας είναι θεός.4 σχόλια:

ΣΟΛΩΝ είπε...

του ΕΚΗ του εθνικόφρονος ε?

ΨουΞ είπε...

Λες για το σχόλιο που του άφησε ο "λουόμενος" ;με τα γκρικλισ

:-)

ΣΟΛΩΝ είπε...

οχι καλέ
γι αυτό λεω http://www.euro2day.gr/ekivolos/article-blog-ekivolos/1164344/ela-more-kai-ti-egine.html

ΣΟΛΩΝ είπε...

το ΥΓ βέβαια ειναι ολα τα λεφτα!