Άλλα κόλπα.....

Σε μία πρωτοφανή επίδειξη ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας μία ομάδα 200 και πλέον συνταξιούχων Ιαπώνων δηλώνουν έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Το Σώμα Ειδικευμένων Βετεράνων, όπως αυτο - αποκαλούνται, απαρτίζεται από συνταξιούχους μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες άνω των 60 χρόνων. Οπως λένε, είναι οι εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ραδιενέργειας και όχι οι νέοι. Η ιδέα ανήκει στον Γιασουτέρου Γιαμάντα, έναν 72χρονο συνταξιούχο μηχανικό, ο οποίος παρακολουθώντας στη τηλεόραση τις δραματικές προσπάθειες σταθεροποίησης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για τη γενιά του να λάβει δράση. Καθώς δεν άντεχε να είναι ένας απλός παρατηρητής των γεγονότων, ο κ. Γιαμάντα επί εβδομάδες έστελνε email και μηνύματα στο Twitter προσπαθώντας να κινητοποιήσει παλιούς του φίλους προκειμένου να δημιουργήσουν μία ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης. Ο εθελοντισμός για την αντικατάσταση των νεότερων ανθρώπων που εργάζονται στη Φουκουσίμα δεν συνιστά γενναία πράξη αλλά λογική, υποστηρίζει ο κ. Γιαμάντα. «Είμαι 72 και κατά μέσο όρο μου απομένουν ακόμη 13 με 15 χρόνια να ζήσω. Αν εκτεθώ σε ακτινοβολία, ο καρκίνος θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να εμφανιστεί. Επομένως οι μεγαλύτεροι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πάθουμε καρκίνο» εξηγεί. Ο κ. Γιαμάντα ασκεί πιέσεις στην ιαπωνική κυβέρνηση για να επιτραπεί στην ομάδα των εθελοντών να εργαστεί στη Φουκουσίμα. Αν και στο σύνολό τους, οι ιάπωνες βουλευτές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά, η κυβέρνηση διστάζει να πάρει μία τέτοια απόφαση. Ο κ. Γιαμάντα και η ομάδα του, οι περισσότεροι επίσης συνταξιούχοι μηχανικοί ή πρώην εργαζόμενοι σε πυρηνικούς σταθμούς, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και ότι η εμπειρία τους θα φανεί χρήσιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οταν τους συγκρίνουν με τους καμικάζι πιλότους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο κ. Γιαμάντα απαντά: «Δεν είμαστε καμικάζι. Οι καμικάζι ήταν κάτι περίεργο, πήγαιναν για να πεθάνουν. Εμείς πάμε για να επιστρέψουμε. Θα εργαστούμε, δεν θα πεθάνουμε.

υ.γ. Ευγε! κύριε Γιαμάντα μου  και ευτυχώς που ζείτε μακριά .
Στην χώρα μου θα είχατε να αντιμετωπίσετε την χλεύη και των πολιτικών και των ψηφοφόρων τους
αφήστε δε τους δημοσιογράφους...Δικαστήριο θα σας πέρναγαν  για προσβολή του δημόσιου Ήθους

6 σχόλια:

Φλύαρος είπε...

"Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few."

Αυτά έλεγε ο Spock στο Star Trek (σειρά και ακολούθως ταινία επιστημονικής φαντασίας). Στην Ελλάδα αυτός ο συλλογισμός είναι πέραν πάσης φαντασίας. Στην Ιαπωνία είναι απτή πραγματικότητα και πράξη αυτοθυσίας, μια και η κοινωνία τους είναι πραγματικά από άλλον πλανήτη (όπως άλλωστε και ο Mr Spock).

ΨουΞ είπε...

....Σίγουρα κάτι γίνεται εκεί.

Τουλάχιστον μερικοί απ΄αυτούς έχουν εξασκηθεί σε άλλη "διάσταση".

Θυμάμαι την δήλωση ενός Ιάπωνα ψαρά τον οποίον περισυνέλεξαν μέσα στην βάρκα του μετά από 40μέρες στον ωκεανό....
"Στην αρχή νόμιζα πως θα πεθάνω.Μετά κατάλαβα πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο."

ενώ ήταν στο τροχήλατο κρεβάτι για να μπει στο ασθενοφόρο.


καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Μιά χαρά το σκέφτηκε ο Γιαπωνέζος,τετραγωνη λογική όπως λέμε στο χωριό μου!

vasikos metoxos είπε...

Τι συγκρίνεις Ψουξ. Εδώ μέχρι πρόσφατα περίμεναν να γίνουν εξήντα για να κυβερνήσουν. Σε μία περίπτωση μάλιστα (Ζολώτας) ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομί στα ...85!!! Και τελευταία που ανέλαβαν οι πενηντάρηδες γόνοι των σωτήρων, θα μας ρίξουν μία ευθανασία να τελειώνουμε για να μη βασανιζόμαστε...

ΨουΞ είπε...

μαραμένα σύκα@

αυτοί έχουν φτάσει στην τετράγωνη! και εμείς αναζητούμε ακόμα την απλή ....
:-)

Καλημέρα

ΨουΞ είπε...

@βασικέ

δεν συγκρίνω ......Ζηλεύω!

υ.γ.το μόνο που με κάνει να σκέφτομαι πως δεν είναι και τέλειοι είναι πως
....από μνήμη και αυτοί Χάλια δεν τους έφτανε η Χιροσίμα

φτιάξανε και Φουκοσίμα.

καλημέρα