Από τη Μετάβαση Στη Συμπύκνωση


 Η εποχή μας διακρίνεται πλέον από μία ταχύτατη συμπύκνωση νοημάτων. Η υλική βάση της κρίσης γκρεμίζει τις ψευδείς συνειδήσεις, που επιμελώς έχτιζε η κοινωνία του θεάματος και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και της αγοράς. 
Οι σχέσεις εξουσίας αναδύονται ατόφιες και ανάγλυφες πάνω στο κοινωνικό σώμα, καθώς το κράτος αποχωρεί από τον ρόλο του αποσυμπιεστή των κραδασμών του κοινωνικού – ταξικού πολέμου.
Η δικτατορία της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς δείχνει τα δόντια της στα εναπομείναντα απολειφάδια κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, σπάζοντας την κοινωνική συναίνεση στο θέατρο σκιών, που λέγεται κοινοβουλευτικό σύστημα.

 από εδώ 


================================================

και μία γεμάτη "συζήτηση" - συνέντευξη


-Πώς θα χαρακτηρίζατε, με δυο λόγια, την κατάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα

-Εντελώς επιγραμματικά, θα έλεγα ότι συνιστά μια μετάβαση στον άγριο, αρχετυπικό, δίχως όρια και περιορισμούς καπιταλισμό. Προφανώς και πριν καπιταλισμό είχαμε. Ωστόσο μια ιδιότυπη ιστορική συγκυρία είχε καταστήσει δυνατή την αναστολή ή άμβλυνση ορισμένων χαρακτηριστικών του. Έτσι στην Ελλάδα η διαδικασία της μισθωτοποίησης, της ευθείας δηλαδή υπαγωγής των δυνάμεων της εργασίας στο κεφάλαιο, υπήρξε εξαιρετικά αργόσυρτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού ήταν αυτοαπασχολούμενοι στο πλαίσιο οικογενειακών επιχειρήσεων είτε στην ύπαιθρο είτε στη δευτερογενή παραγωγή είτε στις υπηρεσίες. Μέχρι πρόσφατα ήταν μια χώρα καπιταλιστική βέβαια, η οποία ωστόσο δεν στηριζόταν, παρά μόνο δευτερευόντως στη μισθωτή εργασία. 

Και καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των μισθωτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού, ίσως λίγο παραπάνω, εμφανίζονταν ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γερμανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80-90%.

από  εδώ
4 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Υπερβολές...
Ο Τσουκαλάς έχει δική του εκπομπή....
για αυτό δεν πάει σε talk show...

http://www.youtube.com/watch?v=nhT4qvkdvvU

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
(γέλιο παρηγορητικό... για να μην κλάψω....)

DIONYSOS είπε...

Οργιάζει η εισφοροδιαφυγή στη χώρα και το ΠΑΣΟΚ δεν βρήσκει διοικητή του ΙΚΑ. Ουτε ο Πολυζωγόπουλος δεν δέκτηκε να γίνει υπηρέτης τέτοιων αφεντάδων.

ΨουΞ είπε...

@aKanonisti

πήγα κ΄είδα ..... aTaxinomitos.....

:-)

@Διόνυσος

και για την Ταμπακιέρα ολοένα και λιγότερα ώσπου να φτάσουμε στο Τίποτα!

κ τ΄αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα....Συνένοχα προφανώς
δεν Δοκιμάζουν να Διαφοροποιηθούν από ΝΔ κ Πασοκ
ούτε στην στάση τους
για την Βουλευτική Ασυλία!!!

υ.γ. γιατί κ το ασφαλιστικό και τα λοιπά μέτρα του ΔΝΤ θα ήταν Αχρείαστα άν......

υπήρχε ο Φόβος της Τιμωρίας.....
γι΄αυτούς που θέλουν να Επωφεληθούν εις βάρος των υπολοίπων.

ΨουΞ είπε...

Επίσης

τι Υγρασία είναι αυτή σήμερα.....

:-)