"Ο Ανθρωπος χωρίς ιδιότητες"-------------ένα θεατρικό κείμενο μου------------------Εξεγερμένο και τυχερό το νέο έτος!!


οι προηγούμενες σκηνές


ΣΚΗΝΗ ΕΚΤΗ
Δωμάτιο με θέα

Γνωστός: Πεινάς;

-7-:Καθόλου.

Γνωστός:Διψάς;

-7-:Ναι, αμέ. Με πάγο.

Γνωστός :(απομακρύνεται - επιστρέφει)
Στην αλήθεια !(σηκώνει το ποτήρι του)

-7-:Φιλόδοξη πρόποση.

Γνωστός:(Μεγαλόσχημα). Η φιλόδοξη επιδίωξη της αλήθειας έχει γεμίσει το εσωτερικό μου με μορφές πνευματικής κίνησης. Το έχει διασπάσει σε ομάδες σκέψεων που γυμνάζονται καλά η μία εναντίον της άλλης. Πα να μιλήσω με ακρίβεια, του έχει δώσει έκφραση αναληθή και θεατρική.
Αυτή την έκφραση που παίρνουνε τα πάντα, ακόμη και η αλήθεια, μόλις γίνουν συνήθεια.

-7-:Αναμφίβολα. Την αλήθεια την αγαπά κανείς αλλά στη φωνή της αλήθειας παρεμβάλλονται ύποπτα παράσιτα που οι άμεσοι φορείς της κάνουν πως δεν τα ακούν.

Γνωστός :(βηματίζοντας). Τι θα γινόταν λοιπόν, αν ήθελε κανείς να δοκιμάσει ανοιχτά τη διφορούμενη όρεξη του για την αλήθεια ; Θα προέκυπτε αγαπητέ μου μια ηθική και πνευματική στάση πειραματική και υπό ανάκληση. Αυτή η στάση δεν είναι καθόλου θεραπευτική και ειρηνοποιός.

-7-:Ακούγοντας σε αντιλαμβάνομαι την αύξηση των διανοητικών μου ικανοτήτων. Όλα όσα λέμε έχουν μετατραπεί στο μυαλό μου σε μία ιδέα που δεν τη συνδέω πια με την αβέβαιη λέξη "υπόθεση" αλλά για συγκεκριμένους λόγους με την ιδιόμορφη έννοια του δοκιμίου.
Το δοκίμιο είναι η μοναδική και αναπόφευκτη μορφή που παίρνει η εσωτερική ζωή ενός ανθρώπου τη στιγμή της αποφασιστικής σκέψης. Να πιούμε άλλο ένα ;

Γνωστός : Δεν θέλω άλλο φίλε. Το αλκοόλ αυξάνει την αντίληψη και ελαχιστοποιεί την συνείδηση. Εγώ αντίληψη είχα πάντοτε ανεπτυγμένη, συνείδηση δεν είχα και γι' αυτό αγωνίζομαι εδώ μαζί σου.

-7-:Δεκτό, ξέχνα το αλκοόλ. Τι λες για το ανθρακικό; Μ' αρέσει να ρεύομαι και μην τολμήσεις να το πεις κακή συνήθεια γιατί ξέρεις πως το καλό και το κακό χάνουν κάθε σημασία μπροστά στην ευχαρίστηση που προκαλεί ένας καθαρός, βαθύς και πρωταρχικός τρόπος αντίδρασης.

Γνωστός: Παρακαλώ. Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στην τρομοκρατία. Παρακαλώ, (παύση).
Όπως συνέβη σε πολλούς άνδρες που κατάφεραν κάτι σημαντικό έτσι και σε σένα το κινητήριο συναίσθημα δεν έχει καμία σχέση με την ιδιοτέλεια.
Συνίσταται θα έλεγα στη βαθιά αγάπη για το κοινό και υπεράνω προσώπων ωφέλιμο. Εκεί οικοδομείς το προσωπικό σου συμφέρον.

-7-:Μα εγώ δεν ξέρω τι με συμφέρει. Πάντα το μπέρδευα μ' αυτό που μ' ενδιαφέρει.

Γνωστός :Αυτοί που διαθέτουν σωστή στις αναλογίες ψυχολογία και αισθάνονται βαθιά συμπάθεια για πρόσωπα και καταστάσεις που τους συμφέρουν, έχουν στη ζωή τους περισσότερες επιτυχίες απ' τους ψυχρούς συμφεροντολόγους.

-7-:Μα ούτε και κάτι σημαντικό έχω καταφέρει ως τώρα. Δεν
κατάφερα να γίνω ούτε ποιητής, ούτε ένας από τους
απογοητευμένους που πιστεύουν στο χρήμα και την
εξουσία Αν και είχα για όλα προδιάθεση.
Υπάρχει κάτι μέσα μου που δεν θέλει να μείνει πουθενά,
αυτή η γελοία σταγόνα εγώ που αρνείται να δώσει τη
φωτιά της.
Κατά καιρούς νιώθω προικισμένος μ' ένα ταλέντο για το
οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει στόχος, (παύση)
Μπορεί να κατέχω το ιδιαίτερο ταλέντο να με θεωρούν ταλαντούχο.

Γνωστός : Αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει, στην εποχή μας οι σαφείς οροθετήσεις γίνονται συγκεχυμένες αναπτύσσονται ταλέντα που παλιότερα είχαν πνιγεί ή δεν έπαιρναν καθόλου μέρος στη δημόσια ζωή.Μία νέα ικανότητα συμπεθεριάσματος αναδεικνύει νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Έχει ανακατευθεί φυσικά λίγο παραπάνω απ' όσο έπρεπε η αυταπάτη με την αλήθεια, το πνεύμα βολέματος με τη σημασία. Όμως αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Η εργασία μας είναι οι αποσκευές μας και οι δικές σου είναι γεμάτες.

-7-:Από τι ; Εγώ στο χώρο εργασίας μου έχω παραμείνει ελπίδα. Ελπίδα στη δημοκρατία των πνευμάτων χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι, που φαντάζονται ότι επιτρέπεται ν' αφιερώνουν όλες τους τις δυνάμεις στο αντικείμενο αυτό καθ' αυτό χωρίς να ενδιαφέρονται για την κοινωνική άνοδο. Ξεχνάνε ότι το έργο που παράγει το μεμονωμένο άτομο είναι μηδαμινό, και παραμελούν το κοινωνικό καθήκον της επιδίωξης ανόδου. Αυτό κανονικά πρέπει να το μαθαίνει κανείς από το σχολείο κιόλας. Η δική σου δουλειά πως πάει;

Γνωστός: Επιθυμώ να κάνω κάτι μ' όλη μου την ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρω ούτε αν πρέπει να το κάνω ούτε αν είναι καλύτερα να το παραλείψω. Αισθάνομαι σαν βοηθός μικροβιολόγου σε νοσοκομείο κρινόλευκα ντυμένη, αραιώνω με βοηθητικά οξέα τα κόπρανα ενός ασθενούς σε μια άσπρη πορσελάνινη λεκανίτσα μετατρέποντας τα σε πορφυρή αλοιφή το σωστό χρώμα της οποίας αποζημιώνει την επιμέλεια μου. Βρίσκομαι από τώρα κιόλας σ' ένα κόσμο ικανότερο να υποστεί μεταβολές.

-7-:Η ψυχιατρική αποκαλεί τη σφοδρή ευφορία υπομανιακή διαταραχή. Καθιστώντας σαφές πως οι ακραίοι βαθμοί εγκράτειας και ερωτισμού, υπευθυνότητας και επιπολαιότητας, κ.ο.κ., καταλήγουν σε νοσηρότητα.

Γνωστός:Σύμφωνοι Όμως αυτό που κατευθύνει τη συμπεριφορά μου δουλεύει με τρόπο αφηρημένο εναντίον της μονοσήμαντης θέλησης στην πραγματικότητα εμπεριέχω δύο πνευματικές τάσεις όχι μόνο αλληλοσυγκρουόμενες αλλά αυτό είναι το χειρότερο, δύο τάσεις που συνήθως συνυπάρχουν χωρίς ν' ανταλλάσσουν άλλη κουβέντα εκτός από την αμοιβαία διαβεβαίωση ότι αμφότερες είναι επιθυμητές η κάθε μία στη θέση της. Γι’ αυτό διστάζω να γίνω χαρακτήρας, επάγγελμα, ένα καθορισμένο σε τελευταία ανάλυση είδος ύπαρξης. Πίσω απ' όλα διακρίνω το σκελετό που θ' αφήσω.

-7-: Καταλαβαίνω. Αν υπάρχει τελικά κάτι φυλαγμένο για
σένα πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.


ΣΚΗΝΗ ΕΠΤΑ
Δωμάτιο με θέα

-7-:Πήρα ένα γράμμα από τον πατέρα μου.... Άκου

Φωνή πατέρα :
"Αφενός μεν η κληροδοτημένη (εννοείται όχι από μένα) τάση σου να κάνεις τα πρώτα βήματα ορμητικά όταν σε ελκύει ένα θέμα, και μετά , να ξεχνάς τελείως τι οφείλεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στους άλλους οι οποίοι στήριξαν τις ελπίδες τους πάνω σου, αφετέρου δε το γεγονός ότι στα νέα των οποίων με καθιστάς κοινωνό δεν βλέπω ούτε το ελάχιστο σημείο το οποίο θα μου επέτρεπε να συμπεράνω ότι έχεις κάποιο σχέδιο, με βάζουν σε μεγάλη έγνοια. Δεν είσαι μόνο σε ηλικία στην οποία άλλοι άνδρες έχουν δημιουργήσει μια θέση σταθερή στη ζωή αλλά και εγώ μπορεί κάποια στιγμή να πεθάνω και η περιουσία την οποία θα κληροδοτήσω σ' εσένα και την αδελφή σου σε ίσες μερίδες δεν θα είναι μεν ευκαταφρόνητη, πλην όμως όχι και πολύ μεγάλη υπό τις παρούσες συνθήκες ώστε η κατοχή της και μόνο να σου εξασφαλίσει μια καλή θέση στην κοινωνία.
Ως εκ τούτου πρέπει επιτέλους να τη δημιουργήσεις μόνος σου. Βεβαίως θα κινήσω την υποψία ότι θέλω να υποτιμήσω την καλλιτεχνική και επιστημονική ανεξαρτησία. Δεν δύναμαι όμως μετά τις εμπειρίες ενός βίου πλήρους εργασίας να δεχτώ ότι μπορεί κανείς να στηρίζεται
αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις.
Καλλιέργησε τις κοινωνικές σχέσεις, μόνο αυτές
προσδίδουν στην ατομική εργασία το έρεισμα
μέσω του οποίου εντάσσεται κανείς σ' ένα γόνιμο
και ευνοϊκό συσχετισμό.
Τελειώνοντας ελπίζω ότι θ' ακούσω σύντομα νέα
σου και ότι θα δω να ανταμείβονται εκ μέρους σου
οι κόποι που κατέβαλα για την άνοδο σου. Πρέπει
να κάνεις καλή χρήση του χρόνου, γιατί είναι
σύντομος.
Με τις ευλογίες και την αγάπη μου. Ο πατέρας
σου."
Γνωστός:Τον τελευταίο καιρό όταν βλέπω παιδιά με rollers ν' αναπτύσσουν ταχύτητα κινούμενα προς εμένα νοιώθω ότι ορμάει καταπάνω μου το μέλλον. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη.

-7-:Να πάμε μαζί στην πλατεία πίσω από την τράπεζα.

Γνωστός:Πρέπει να μιλήσω αύριο στα εγκαίνια και δεν ξέρω τι να τους πω.

-7-:Πες ό,τι είπε ο παππούς σου στα προηγούμενα.

Γνωστός:Λες;

-7-:Βέβαια!

Γνωστός:Κάτσε να δούμε μήπως χρειαστεί ν' αλλάξουμε κάτι.

-7-:Δεν νομίζω αλλά ας το θυμηθούμε. Καλό θα μα κάνει.

Φωνή παππού : "Εμείς οι οποίοι συγκεντρωθήκαμε εδώ για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε εξουσιοδοτημένοι να καθορίσουμε στόχο.
Καταρχήν συνήλθαμε μόνο για να δημιουργήσουμε μία οργάνωση η οποία θα προωθήσει τη διαδικασία της διαμόρφωσης προτάσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και είναι βέβαιο πως διαλέξαμε το σωστό γιατί το σωστό κι ο χρόνος του συνδέονται μέσω μιας μυστηριώδους δύναμης ακριβώς όπως ένα γλυπτό και ο χώρος που καταλαμβάνει.

-7-:Τρομερός ο παππούς. Με μια ορισμένη αοριστία και μεταφορική ποιότητα έκανε τους ανθρώπους να σκέφτονται την πραγματικότητα λιγότερο απ' ότι συνήθως.

Γνωστός:Μα οι πετυχημένοι πολιτικοί αναμορφωτές της πραγματικότητας δεν ενδιαφέρονται για την πρόσβαση σ' ένα νέο τρόπο ζωής αλλά για τον καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος. Φτιάχνουν ιστορία κυρίως από ιδέες ρουτίνας.

-7-:Έλα να δεις.


ΣΚΗΝΗ ΟΚΤΩ
Θέα

Π1 :Οι φιλόσοφοι έχουν εξηγήσει τον κόσμο με διάφορους
τρόπους. Όμως το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε.

Π2 :Ν' αλλάξουμε τον κόσμο ;

Π1 :Ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

Π2 :Ν' αλλάξουμε τον κόσμο!Με ποιο τρόπο;

Π1 :Να ρημάξουμε το κράτος.

Π2:Να ρημάξουμε το κράτος;
Μα το κράτος το δημιούργησαν οι άνθρωποι καταθέτοντας ότι είχαν - ό,τι μπορούσαν - προσβλέποντας στα ανάλογα ποσοστά. Έγιναν λοιπόν εκουσίως όλοι οι άνθρωποι ποσοστούχοι. Πως μπορείς να πείσεις έναν ποσοστούχο ή καλύτερα μια ομάδα ποσοστούχων και μάλιστα μία ομάδα που να συγκεντρώνει το 51% των ποσοστών να διαλύσει ή να τροποποιήσει το καταστατικό μιας κερδοφόρας επιχείρησης;

Π1 :Ναι αλλά καθημερινά εκατομμύρια μικροποσοστούχοι
χάνουν τις περιουσίες τους. Αυτοί γιατί δεν αντιδρούν ; Γιατί συνεχίζουν να υπακούν ;

Π2 :(απομακρύνεται λίγο) Μου έδωσε τα λεφτά του, όμως εγώ τα δούλεψα καλά και πολύ.
Έτσι μου δώσε και την κόρη του. Εγώ πήρα και την αδελφή της και τη φίλη της. Έκανα τα δέκα εκατό, ακόμα δεν του έδωσα τίποτα πίσω.
Σκέφτομαι ότι 20 είναι αχαριστία.
30 μου θυμίζει την αναλογία επτά προς δέκα,
στο 40 αποκτά ιδεολογικό πρόβλημα η περίπτωση, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ισχυρότερο,
50 είναι ακριβώς στη μέση. Αλλά εγώ τα δούλεψα που να πάρει ο διάολος.
60 θεωρώ ότι το κεφάλαιο είναι ισχυρότερο της εργασίας.
70 πολύ ισχυρότερο. Ίσως είναι αλήθεια ίσως όχι οι εποχές αλλάζουν.
80 τότε να βράσω την επιτυχία μου. Έτσι δεν είμαι παρά στέλεχος, αυτό δεν είναι κακό όμως εγώ φορτώθηκα και την κόρη του που να πάρει δεν την ερωτεύτηκα, δεν μ' έκανε να ξεχάσω ούτε στιγμή ότι πρέπει ν' αναπνέω για να ζήσω.
90 το 10% για μένα δεν θα ήταν ούτε κίνητρο για να ξυπνώ το πρωί.

(Εμφανίζεται ο χορός των ποσοστών)

Τα ποσοστά : Αγοράζω και πουλάω ποσοστά!
Τι είναι αυτά ! Τι είναι αυτά !
Τα ποσοστά τα ποσοστά
τα ποσοστά είναι αυτά
τι ποσοστά είναι αυτά;

Επί τοις χιλίοις
επί τοις εκατό
σας διαμορφώνουμε
φαΐ και παγωτό
είμαστε εμείς τα ποσοστά
τα ποσοστά είμαστε εμείς
και άλλα πολλά

Συναλλαγματικές ισοτιμίες χρηματιστηριακές αξίες
ισοδυναμίες με αδυναμίες
είμαστε ευέλικτα και δυναμικά
τα ποσοστά τα ποσοστά

Αντιπαραθέσεις και οχλαγωγία
όλα αυτά υπήρχανε και ένα αφθονία
όταν ασχολήθηκε μ1 εμάς η κοινωνία
είμαστε ευέλικτα και δυναμικά
τα ποσοστά τα ποσοστά

Ενιαίες ποσοστώσεις και γενναίες οι εκπτώσεις
είναι μια στρατηγική
νικηφόρα και παλιά
όσο εμείς τα ποσοστά
είμαστε ευέλικτα και δυναμικά
τα ποσοστά τα ποσοστά

Έχουμε τις σχέσεις μας
με την εξουσία
που όσο κεντρικότερη
μας γίνεται οικεία

Η κεντρική η εξουσία
μπορεί να σ' έχει για ένα κομμάτι
μπορεί να σ' έχει για έναν τομέα

Ο κομματάρχης κι ο τομεάρχης
μα κι ο νομάρχης κι ο τελετάρχης
έχουν μια σχέση,μα μόνο μία
ενώ εμείς τα ποσοστά
είμαστε ευέλικτα και δυναμικά

παρουσιαζόμαστε και σαν εκλογικά
Είμαστε εμείς τα ποσοστά
τα ποσοστά είμαστε εμείς κι άλλα πολλά..................................................σκοτάδι


3 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Φοβερό!!! Αυτό το κείμενο ήταν αφορμή για το ποστ που ανεβάζω και στο αφιερώνω ολόψυχα με τις ευχές μου για ένα όμορφο, εξεγερμένο νέο έτος...

ΨουΞ είπε...

βασικέ -είχα δουλέψει γι΄αυτό το κείμενο περισσότερο απ΄το διηγηματάκι που συζητούσαμε στο παρελθόν-χαίρομαι που σου αρέσει-
Δεν ξέρω αν έχει εμφανές "θεατρικό σώμα"
αλλά παρουσιάζει ανάγλυφα (αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)μια παραμελημένη ανθρώπινη δραστηριότητα αυτή της Σκέψης στο χώρο των Ιδεών.
Στιγμές αυτής της διαδικασίας είχα στόχο να καταδείξω όταν το έγραφα
επωφελούμενος απο την συναναστροφή τους.
Είχα περάσει Υπέροχα.

υ.γ.Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς το είχα βγάλει στην πόλη σου!!!

alerts είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.