Βαλκάνια - Όσοι έμειναν έγιναν πιόνια ,σε μία πολιτική διαπάλη που κατέφευγε όλο και πιο πολύ στην βία

Όταν το 1905 η Ρωσία ηττήθηκε από την Ιαπωνία,
επέστρεψε το ενδιαφέρον της εξωτερικής πολιτικής της για την ν.α Ευρώπη
και η ένταση με την Αυστροουγγαρία οξύνθηκε.
Το επίκεντρο της σύγκρουσης ήταν η καρδιά των εδαφών
που ακόμα διατηρούσαν οι Οθωμανοί στην Ευρώπη -η Μακεδονία.

Η Μακεδονία ήταν μία περιοχή χωρίς σαφή σύνορα και δεν υπήρχε καν ως επίσημη οθωμανική διοικητική μονάδα.
Αποτελούνταν από ένα αξεδιάλυτο μείγμα διαφορετικών λαών και περιβαλλόταν από νεοσύστατα κράτη την Ελλάδα στα νότια την Σερβία και την Βουλγαρία στα βόρεια.
Εκεί εστιάστηκαν οι επεκτατικές τους φιλοδοξίες.

Η εθνογραφία της αποτελούσε πρόκληση ακόμα και για τους πιο φλογερούς βαλκάνιους εθνικιστές .Οι αγρότες της περιοχής ήταν κατά βάση ορθόδοξοι, Σλάβοι οι περισσότεροι -οι ελληνόφωνοι απλώνονταν στις παράκτιες περιοχές και κατοικούσαν στις πόλεις.
Η πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη ( η περιπόθητη πόλη) ήταν ένα τυπικό πολύγλωσσο οθωμανικό λιμάνι, αλλά είχε ένα σπάνιο γνώρισμα: την πανσπερμία των κατοίκων της. "Εκεί οι λούστροι συνεννοούνταν με τούς πελάτες τους σε πέντε γλώσσες."Η πολυπληθέστερη ομάδα δεν ήταν οι Έλληνες, οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, ή οι Σλάβοι αλλά οι Σεφραδίτες Εβραίοι.
Σε μια τέτοια περιοχή, η πολιτική κυριαρχία ήταν αδύνατον να στηριχτεί στον εθνικισμό παρά μόνο με χρήση ακραίας βίας.

Ο αγώνας για να κερδηθούν οι ορθόδοξοι Σλάβοι αγρότες δόθηκε ανάμεσα στην φιλελληνική και φιλοβουλγαρική παράταξη.
Και οι δύο πλευρές ίδρυσαν σχολεία για να διαδώσουν τα εθνικά τους ιδεώδη, εκκλησίες πιστές στους «δικούς τους» επισκόπους, συνέταξαν χάρτες και εθνογραφικές μελέτες που δικαίωναν τις διεκδικήσεις τους και χρηματοδότησαν ένοπλες πατριωτικές ομάδες-άλλες ντόπιες και άλλες που υποστηρίζονταν από ξένους παράγοντες -ώστε να πάρουν τους χωρικούς με το μέρος τους, όπου οι ειρηνικές μέθοδοι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία.
Προπαγάνδα άσκησαν και οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι αλλά όχι με τόση ζέση. Οι Έλληνες καθυστέρησαν λίγο να οργανωθούν, ενώ οι Βούλγαροι αποδυναμώθηκαν από ένα ολέθριο σχίσμα στις τάξεις τους ανάμεσα σε αυτούς που αγωνιζόντουσαν για μια Μεγάλη Βουλγαρία και στα μέλη της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης [Ε.Μ.Ε.Ο],
που ήθελαν μία αυτόνομη Μακεδονία. Οι Τουρκικές αρχές αρκούνταν κατά κανόνα να παρακολουθούν τους χριστιανούς να πολεμούν μεταξύ τους παρεμβαίνοντας με Αλβανούς ατάκτους όταν το ποτήρι πήγαινε να ξεχειλίσει.

Οι ταλαίπωροι χωρικοί, πάλι, ενδιαφέρονταν περισσότερο να ξαναβρούν κάποια σταθερότητα στην ζωή τους παρά να πεθάνουν για τον εθνικισμό.
«οι πατεράδες μας ήταν Έλληνες, και κανείς δεν ανέφερε τους Βούλγαρους»
έλεγε κάποιος .
«Εμείς γίναμε Βούλγαροι και νικήσαμε. Αν χρειαστεί να γίνουμε Σέρβοι, δεν υπάρχει πρόβλημα .Για την ώρα όμως , είναι καλύτερα για μας να είμαστε Βούλγαροι».
Παγιδευμένοι ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς επαναστάτες και στα σπασμωδικά αντίποινα του οθωμανικού κράτους, πολλοί ξενιτεύτηκαν - στην Βουλγαρία στην Ελλάδα, στην κεντρική Ευρώπη ή πέρα από τον Ατλαντικό. Όσοι έμειναν έγιναν πιόνια σε μία πολιτική διαπάλη που κατέφευγε όλο και πιο πολύ στην βία για να τους πάρουν με το μέρος τους.
Την επόμενη Άνοιξη οι επαναστάτες του Ε.Μ.Ε.Ο χτύπησαν με βόμβες, στόχους στην Θεσσαλονίκη. Απώτερος σκοπός τους ,όπως τόσων άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων, επαναστατών ήταν να κάνουν τις Μεγάλες Δυνάμεις να υποστηρίξουν τα αυτονομιστικά τους αιτήματα.
Αυτή την φορά όμως απέτυχαν, για τελευταία φορά ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος και ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ κατάφεραν να συμφωνήσουν σ’ ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την οθωμανική αυτή επαρχία.
.

11 σχόλια:

Σοφία είπε...

Μια χαρά σε βρίσκω :-)

Vassia είπε...

Ψουξ καλησπέρα.

Αυτή η ιστορία με τα Βαλκάνια και τη ΦΥΡΟΜ, δεν αντιμετωπίζεται, πιστεύω, δίκαια, από καμία πλευρά.

Όσο αντιδρούμε, εμείς, που θέλουμε να λεγόμαστε απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων, με τέτοιες εθνικιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, τόσο και οι άλλοι, οι "κατώτεροι" θα είναι ανυποχώρητοι.

Δενμ θα ήθελα να ξεχνάμε ότι μετά Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η τότε Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας , Βουλγαρίας και Αλβανίας, όπου εμείς φυσικκατέχουμε το μεγαλύτερο μέρος ,με την Αλβανία να κατέχει το ελάχιστο.

Ούτε και φυσικά μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι επειδή οι κάτοικοι της ΦΥΡΟΜ, θέλουν να ανακηρύξουν τον Μέγα Αλέξανδρο απόγονό τους, ότι ξαφνικά θα αλλάξει η ιστορία.

Όσο για το θέμα Βαλκάνια... είμαι λίγο δύσπιστη για το κατά πόσο οι ίδιες οι χώρες των Βαλκανίων, κατανοούν τη θέση τους και το ότι πρέπει να είναι και να παραμείνουν ενωμένες.

Ότι οι Η.Π.Α , η Ρωσία, επιθυμούν δρόμο προς τη Μεσόγειο, δεν ήταν ποτέ κρυφό.
Οι Η.Π.Α ακόμη περισσότερο επιθυμούν να έχουν υπό της εξουσία τους κράτη και κρατίδια, αδιάφοροι για το τι προκαλούν, εν γνώσει τους, στους λαούς που κηδεμονεύουν.

Vassia είπε...

Διόρθωση,
όχι απόγονό τους, λάθος, ότι κατάγονται από τον Μέγα Αλέξανδρο.

ΨουΞ είπε...

ναι συμφωνώ.το θέμα είναι οτι εμείς έχουμε προσπαθήσει ήδη για μια μεγάλη Ελλάδα (για την Μεγάλη Ιδέα μας)και έχουμε ζήσει τα επακόλουθα της ενώ αυτοί όχι.Εδώ μπορεί να κρύβετε
ή το σχέδιο όσων εμπόρων όπλων θέλουν αποσταθεροποίηση της περιοχής για να ξεστοκάρουν-

ή μιάς Σλαβικής εθνότητας που την εποχή του FRANCHISE,
εκείνη προσπαθεί να ζήσει την εποχή της Δημιουργίας των εθνών, κάνοντας χρήση προπολεμικού υλικού(Φλογεροί πατριώτες,τυπώνουν φανταστικούς χάρτες, αναζητούν υποστηρικτές κ.λ.π.)

Αλλά Κυρίως με απασχολεί
η δυσκολία μας να συνεννοηθούμε μαζί τους.

Είναι σαν να μην μπορούμε να εκμεταλευτούμε τις εμπειρίες μας και τις καλές και τις κακές.


υγ. το "αγγλικό" το χρειαζόμουν σαν εμπορικό όρο .

καλησπέρα

ΨουΞ είπε...

σοφία
Ωραία, και εγώ το ίδιο!

τα ξαναλέμε;-)

Vassia είπε...

Διαβάζοντας το "σλαβικό" θυμήθηκα το άρθρο που διάβασα στο 'Athens Voice", εάν δεν το ε΄χεις ήδη διαβάσει , κάνε τον κόπο.

Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ.
Μία φωνή από την "άλλη πλευρά".

Βασίλης Καρατζάς

ΨουΞ είπε...

Σ' ευχαριστώ vassia

Πήγα και το διάβασα...
Και εμένα μου άρεσε!
ανθρωποκεντρικό,ταχύ,
ίσως μια ιδέα παραπάνω συναισθηματικό(αλλά και πως αλλιώς να γίνει όταν μιλάς για την ζωή)

Μου έκανε καλό που το διάβασα!

vasikos metoxos είπε...

Μην ξεχνάς τους λοιπούς μακεδονομάχους. Αγόρασαν όλοι καινούργια φουστανέλα για τα συλλαλητήρια.

ΥΓ Ναι ρε βέτο. Σκέτο. Μια ζωή Παοκ. Και στην άκρη ο Ζουρλάρης...

ΨουΞ είπε...

Τι απίστευτοι άνθρωποι!

και το κυριότερο φίλε μου (αν κρίνεις -και- απ' τους σταυρούς)

Πολλοί...τέτοιοι απίστευτοι άνθρωποι!

να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα... Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση...


http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

*Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα ... ντόπια!


http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

*Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της ... Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη...http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4


*Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται ... στην Makedonija!
Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ...

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

http://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

ΧΑΣΑΤΕ